'TAK KENAL, MAKA TAK CINTA'


. . blogwalk & now u're in my territory. ahlan wasahlan.this is my blog where i express my thoughts, share my experience & meet new friends.




Followers

Wednesday, December 29, 2010

81.usah ditanya kenapa aku berbau petrol

pengalaman utk dishare di ujung thn 2010..


tarikh:    28 dis 2010
mase:    kire2 jam 3.30 ptg (tgh panas tuh)
lokasi:   di tengah2 bandaraya KL (lebih tepat lagi.. sila teruskan membace)
subjek:  aku dan keretaku


detail:
on my way back to the ofis lps abes meeting.
dlm kesesakan trafik berasak2 memasuki bandaraya kl,
aku x terkecuali.. bayangkan.. di tgh2 kesibukan bandaraya kl..
kat trafik light times square, di persimpangan jln sultan ismail & jln imbi menuju ke smart, kesemua 5 lane penuh,..
phew...bayangkan ajer.. kalo2 ader kete rosak ke haper..


aku pasan da merah -kan tanda minyak da 'nak' abes,
aku ilek lagi, lam ati..'sempat nih.. sempat nih..' tp x sedap gak sebab sangkut lam jem.. kete mati.. start balik.. idup..lege.. pehtu mati balik.
kalo sangkut lam jem berejam2..camni nye merangkak.. patut sempat pun jadik x sempat..  igt sempat ler ke petrol pump kan.. huk3..mmg x sempat..kete terhenti.start pun mati balik.. huk2..minyak abes. pitam. huk3..


kete mati betul2 dpn trafik light yg aku nak turn tuh.. infek lane aku jer yg gerak.. lagi 4 lane tuh mmg x gerak lgsg..huhuu..lane yg leh gerak ni plak sangkut dek kerana kete aku.. sori2 sume!!!
pe lagik ..lampu kecemasan ler.. then, x lama pastuh polis trafik yg sedang meleraikan 'ke jam-man' di persimpangan jalan tuh bergegas lari ke arah kete aku..bergegas oke! huk3.. 2 org abg trafik tuh tolong tolak kete melepasi kawasan jam itu. lege.. then satu hal setel.. pk caner nak isik minyak nih.. maklum ler..sblm2 nih aku x penah terjebak dgn masalah abes minyak tgh jalan.. nih 1st time.. huk3..



finally. seb bek ader satu hero mai tolong cek..


pengajaran yg nak dishare kan bersama2 kwn blogger;
#1. pastikan kete sentiasa ada minyak lor


#2. tapi, kalo jadik jugak kan..minima pengisian setelah abes 'kong' tangki adalah rm 12 atau 6liter. kat pam minyak, x dibenarkan isi lam botol air mineral tuh. so, beli tin minyak yg berharga rm4, yg boleh diisi penuh rm6. so kalo nak isi kete yg mmg tgh kong tangkinya-pakai 2 tin penuh ataupun isi 2 kali tin yg sama.. utk makluman, tin ini boleh dijual kembali pada pam2 minyak yg menjualnya.


#3.sila pastikan kereta anda ada botol air yg berisi lah yer.. buat basuh tgn. n ada kotak tisu yg masih berisi lah yer...buat lap. sebab keje2 mengisi minyak sendiri nih mmg agak comot sedikit. sure2 kene petrol mase tuang... tapi aku da expert dah.. tin ke-2 tuang x tumpah.. hik3..


p/s: so, tuh sebab aku masuk opis ada sikit bau org minyak..

CINTA

Friday, December 24, 2010

80.away to alaska...

                                away to alaska...


                               .
                               .
                               .
                               then nak gi Beijing jap jumpa my twin,
                                 
                               .
                               .
                               pehtu nak gi NY jumpa gud fren of mine...

                    ♥ CINTA





Wednesday, December 22, 2010

79.bab ba chak!








IT'S ME! IRIZZ BABY wink!! ;)



penggeram 1: kekhenang-kekhenang uwan... (ulang bbrp kali)
penggeram 2: comeynyer die comeynyer die..
penggeram 3:tin-tin tidin..tidin tidin..tin-tin -tin -tidin.. 
penggeram 4: te-nit..te-te- nit.. (ulang ber xx..hehehe)




 .. makna? ai  pun tak tau.. yg ai tau..selalu la berkumandang bunyi2 itew kat uma.. ghuk3...ntah naper kalo tgk bby..rase geram sgt2..n kite akan nyanyi2 & ..otomatik keluar kinda song dari mulut.. x cayer cuba lah.. hehehee


p/s: ai suke sgt dgr 'version' org2 mengagah babies nih.. ;)

CINTA

Tuesday, December 21, 2010

78.its a public building anyway

kenapa aku ? atau kenapa bukan aku??





pemilihan

adalah

suatu

proses

.


p/s: lift button di atas tidak dipilih oleh klien, lantaran klien memilih button yg mempunyai lebih fungsi spt button braille & berkaler yg mudah dilihat dari jauh...

CINTA

Friday, December 17, 2010

77. 1.2.3.4

satu, kasih yang abadi..tiada tandingi Dia yang satu..
dua, sayang berpanjangan..membawa ke syurga ksihnya ibu..
tiga, lapar dan dahaga..rela berpayahan setianya ayah..
empat..mudah kau ketemu,berhati selalu beza antara kasih dan kekasih..

…Ibu kuingat dahulu, menyisir rambut ku kemas selalu…
Ayah menghantar ke sekolah, Bergunalah ilmu bila dewasa.

dgr lagu ni mase drive pas amik bby smlm, sampai part tu .. ader airmata... berlinang… sungguh terkesan

kerna keduanya benar2 mengingatkan aku..suatu ketika dulu..
dulu setiap hari, emak pasti akan menyisir rambutku.. ikat tocang..
setiap kali nak pegi sekolah.. sentiasa kemas ..

teringat juge.. dulu abah anta ke sekolah naik basikal. Basikal tua.
Pergi sekolah..

Mak, abah..
Jasa & pengorbanan mu
Takkan kulupa..

aku takkan mampu nak membalas jasa mereka..
aku buat sekadar yang mampu.. seingatku.. penat abah mengayuh basikal menghantar ku ke sekolah,
yang ku mampu..ku balas dengan memberi jemputan ke hari anugerah kecemerlangan pelajar.. setiap tahun x pernah miss!
itu bukti aku sayangkan mereka.. aku belajar sungguh2..
terima kasih mak, abah..


aku takkan mampu nak membalas jasa mereka..
for being there everytime i need them!
aku tak selalunya dpt melawat mereka setiap kalinya..
mereka rindukan anak-anak mereka..
aku tau, di mata mereka walaupun anak-anak dah dewasa
dan aku sendiri dah berumahtangga
di mata mereka.. anak-anak mereka masih kecil-kecil
masih terkenang ketika masing2 di saat bayinya..
yang ku mampu...pulang membawa cucu mereka buat hilang rindu
dan setiap kali itu mereka akan menyatakan yg cucu mereka itu sama seperti aku kecil2 dahulu..
mereka layan sama bahkan lebih lagi dari diriku dulu..
terima kasih mak, abah...

Mak, abah..
Sekali lagi kunyatakan..
Jasa & pengorbanan mu
Takkan kulupa..
Dan tiada pengucapan yg dpt menyatakan terima kasih yang tidak terhingganya.
..mak abah..

p/s: lagu 1234 by aris ariwatan

CINTA

Wednesday, December 15, 2010

76.2 minggu lagi 6 bulan

dear baby,
lama dah mama x update pasal kamu sayang..
nmpknya kat opis, mama sgt occupied dgn keje..
namun begitu kamu sentiasa di hati mama setiap kali..


kalo dlu mama selalu balik time lunch tgk kamu sayang,
skrg mama x leh selalu begitu lagi..


... nt mama balik, kite main sama2 oke!
kejap lagi mama pulang ambil kamu...
tgu mama oke..

CINTA

Friday, November 19, 2010

68.KONDISI INI




..kat uma ader baby.. kat opis pun ader baby tp bukan satu, but babies...

kat uma ader irizz baby..

@ the ofis i have babies..
...senior arkitek baru ni bile die bg projek esp. projek baru to take over, die akan ckp mcm ni, " this is your new baby..bla bla.. project..bla bla conceptual..design itu ini.. to be shown to client on bla bla.." huk3

at the moment, i have byk babies to be taken care of.. pojek yg dah kat submission stage mcm hotel petaling street & hotel taiping (pojek nih best2..sbb dpt lik kpg)..

pastu yg tgh design stage which are klcc supercondo &  affordable housing...

so mmg la kata2 tu somehow rather melekat kat otak. macam da 'disetkan'.. bile kat uma igt juge babies kat opis ni.. huk3

apa yg pasti bile kat opis igt bby irizz..

so skrg nak lik.. bz kalo ikutkan kene stay..tp i da decide nak lik awal arini.. hik3..
awal pun 6 lebih juge..oke ajer kan.?


CINTA

Thursday, November 18, 2010

66.k.e.j.e = keje


...dapatkah kau ku capai?
memandangkan aku di sini

CINTA

Thursday, November 11, 2010

65.AVALANCHE


It’s November.

It’s a new office layout.
 ...
With new colleagues.
 ..
& I got my brand new desktop (23' screen).
 ...
& new projects. (kne bold nih..lots & lots more new COMING PROJECTS)
& KEJE BANYAK-  ini motif yang sebenarnya!
skrg ni pun da aser byk..huhu

P/s: with all new things- need to have brand new me too!mm..? 
CINTA

















Tuesday, October 26, 2010

62.how to draw line

dari matalah turun ke hati
"There's always that one special person that no matter what they do to you, 
you just can't let them go"


p/s:n3 ni infek last few weeks punye.bru nk publish

CINTA

Monday, October 25, 2010

61.nama nya nur irizz fareesha

 'iris-flower of the rainbow'
 '...life is like a rainbow. the rainbow that appears in the sky, when the sun shines onto droplets of moisture in the earth's atmosphere.. with the light, flowers like iris blooms colorfully just like a rainbow!


i love to share about my little princess' name.The name nur-iris-farisya, 
which i spell as Nur Irizz Fareesha

nur literally means light, an arabic word.
Iris pronounced as eye-riss. a greek origin means rainbow. Iris also name of a flower.
farisya carries meanings; yang alim, ahli firasat. 


japanese iris

p/s: ada yg tya makna nama, esp kat irizz tuh..

CINTA


Friday, October 22, 2010

60.JAWAPAN PADA PERSOALAN -SETELAH DITAGGED (now it's your turn!-buyui ,azataq & nadiya)

1. Apakah benda yang paling penting dalam hidup anda?
'Benda' itu adalah-duit (tp sy bukan mata duitan oke)

2. Benda yang terakhir anda beli menggunakan duit sendiri?
Solutions for my contact lens yang berharga RM 15.90

3. Dimanakah tempat anda ingin melangsungkan perkahwinan dan tema perkahwinan idaman anda?mm.. sy berjaya mencapai impian saya di tmpt yg saya nak & dan tema yg saya juge! ; )


4. Adakah anda sedang bercinta sekarang?Ya



5. Berapa lama anda akan mencintai kekasih anda?Hingga k esyurga

6. Novel/buku/majalah yang terakhir anda beli?Majalah PA&MA

7. Di manakah anda selalu berjumpa dengan kekasih anda?dlm solat




8. Apakah nama penuh anda?Fatimah Binti Abdul Razak Bin Musip Bin Babo' Bin..(aku kene cek balik nih)

9. Antara mak dan ayah mana yang anda lebih mesra?Both-ikut topik 
10. Namakan orang yang betul-betul anda jumpa dalam hidup anda?Adakah soalan ini tertinggal perkataan penting yang membuatkan ayatnya kelihatan seakan aneh?

11. Adakah anda basuh baju anda sendiri?yer. dan baju anak dan suami juga

12. Di manakah tempat yang betul-betul anda mahu pergi?negara islam

13. Pilih satu, peluk atau cium?
peluk

14. Beritahu 3 benda tentang orang yang tag anda?1 of a kind, caring in her way, sifu (byk topik cth-mekap, technical things)



15. 5 benda yang anda sayang sangat dalam hidup anda?Kereta, stereng, kamera, telefon bimbit, kaca mata ungu gelap

16. 5 lagu yang anda suka dengar?1-sampai syurga -faizal tahir

2.Amy-akulah pejuang
3.barry manilow-can't smile without you
4.one republic-secrets
5.duta -cinta antara kita

17. Bilakah tarikh lahir anda dan di manakah anda menyambutnya tahun lepas?23 Feb - x igt

18. 5 orang blogger yang anda mahu tag

buyui, azataq, nadiya, -3 cukup ek


19. Cerita sedikit tentang blogger pertama yang anda tag
die telah berevolusi! nak tau lebih sila la berbaik2 dgn saya ya.. gegege


CINTA

Friday, October 15, 2010

59.BREASTFEEDING IS THE BEST FEEDING

Bismillahirahmaanirrahiim..


With the God's will, I do it.




I am breastfeeding my baby. I am proud to be a mom, who gives the rights to my baby.
I am one of the moms who are giving the best to their babies.I am a mom nursing my baby from the best milk factory created by Allah.


I know what's best for my baby

bukan gambar sebenar..hehee..kalo aku taruk version aku kang kene ban..

dalam Al-Quran dari firman Allah SWT yang bermaksud, “Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara yang makruf. Seseorang tidak dibebani melainkan menurut kadar kesanggupannya. Janganlah seorang ibu menderita kesengsaraan karena anaknya dan juga seorang ayah karena anaknya, dan waris pun berkewajiban demikian. Apabila keduanya ingin menyapih (sebelum dua tahun) dengan kerelaan keduanya dan permusyawaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya. Dan jika kamu ingin anakmu disusukan oleh orang lain, maka tidak ada dosa bagimu apabila kamu memberikan pembayaran menurut yang patut. Bertakwalah kepada Allah dan ketahuilah bahwa Allah Maha Melihat apa yang kamu kerjakan.” 
(Surah Al-Baqarah, ayat 233). 


CINTA

Friday, October 1, 2010

54.An Amazing 3 Months - Part II - From Zero to Three



Amazing! Yeah, that’s the best word to describe how I felt as a new mommy. This is an amazing experience for us; me and my baby. In fact, we make a great team. I still remember her first latch. Subhanallah, Allahuakbar!! With the power of God, that little newborn just knew how to do ‘her work’. Her very first latches were good and made my earliest breastfeeding worked well!

As a new mom, breastfeeding is an exciting experience. It promotes bonding between me and my baby. I really enjoy breastfeeding since my baby is a great team partner. She needs to be fed frequently so that helps me to stay away from breast engorgement. The only pain I felt was during day 3 when the nipples became sore. Luckily I’ve read about it during my pregnancy period so I already expected that to happen.

It’s good for new moms to prepare themselves with the 101 of breastfeeding. Only with knowledge we can do things confidently. As Allah has said in Al-Quran, surah Al Isra’ verses 36,
Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya.

It clearly means that in whatever we do, we have to have the knowledge rather just do it blindly. We will feel more confident we do it with knowledge.

‘Nas’, or reference about Breastfeeding is said in Al-Quran, surah Al Baqarah’ verses 233,
Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama 2 tahun penuh, yaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan. Dan kewajiban ayah memberi makan dan pakaian kepada para ibu dengan cara ma'ruf.

Apart from breastfeeding, I also found myself tuned into my baby’s body clock. I wake up a few times at night, to feed her or to change her diaper. During that time, sleep deprivation was quite a challenge as I was recovering from the delivery wound. Now, I already had coped with it.

As for my baby, the milestone has just begun. She opened her eyes wide only after two-to-three days after her being delivered. During the first few days, Irizz likes to be swaddled in a blanket, as if she was adjusting to the new life outside the warm and confine womb that she used to live in. Lucky me, my baby is not that fussy. It’s like she knows how hard I delivered her! 





She sleeps a lot and cries less. She just cries when she wants me to nurse her, or when she feels uneasy with the diaper. Irizz loves to be massaged. I love it when she make an ‘ah’ sound when she heard my voice or saw me.

Entering her second month, her needs and love to suck just can’t be discouraged. All I knew, she refused soother so she used her fingers to soothe herself. Then she started to express his feelings by making sounds like gurgle, coo and grunt instead of crying. She also begins squeal and laughing.

Then soon she melts my heart just by her smiles! Smile even when she's sleeping. A lot of new things she does as for me, that show that she is keeping on learning and learning! She even squints her eyes.

tdo pun leh senyum...cam tau2 jer ader camera tgh shoot..kikii

As time passes by, my baby is now in a progress to invert. Wish her luck!

CINTA

Tuesday, September 28, 2010

53.An amazing 3 months - Part I

It’s 28th Sept today. It’s already 3 months since the day I delivered Irizz to this world.
Even though that 3 months had already passed, it still feels like only yesterday that i welcomed her.

I still remember the feeling. Words can’t describe the nervousness & the struggle, until the moment full of relief when I saw her face, when the doctor put her right on my chest. I still remember how she looked like. Her eyes closed tightly with the Korean-Japanese look face! For a few seconds she stayed calm without even crying! – Yeah, no cry at all. In fact, me too! For a few seconds, I lost for words. It pays off to go through those tough 40 weeks an exceeding for another 10 days extra from my exact due date, it really paid off.

She is so calmed and she looked so relieved after that long journey to this world! She was born at dawn, 6.14 am, Monday. Then only I heard her cried out loud when the nurses bathed her. The excitement of seeing my baby made me forget to see whether she's a boy or a girl!

Irizz is perfect little angel weighed of 3.77kg.

Having Irizz in the family make our family happier. Alhamdulillah, praise to Allah SWT.

*
*
*


Days before the delivery...

I was so lazy that I spent time sleeping and eating a lot. Watching World Cup 2010 games made me a day sleeper. As time passes by and so my due date! People around kept on asking about the big day! And I was so helpless to answer that ‘already known’ question whenever my phone rang.

I did whatever it takes to help myself to deliver the soonest. We had a walk. Besides walking while window shopping, at malls and also at parks.

Thank to my Mr. Hubby- that his advice was really helpful! can anybody guess what was his advice?

To be continued...

Wednesday, September 22, 2010

51.irizz

"irizz laughs now! I
think it's the sweetest sound I've ever heard — and it's so
funny!! ;)

semalam, lik keje.. as usual terus ke my mom's place.. nak amik irizz bby..yg bestnya irizz epi sesangat la semlm.. sore die jer mengisi satu umah..  gelak tawa kene agah nagn wan n auntie makmok..heheee

paling aku x lupa, irizz gelak besar mase wan die dukung.. suke benar die.. lama betul die gelak.. berdekah2.. sampai satu tahap aku rase irizz nih buat2 gelak ke apa.. 

apapun sgt menghiburkan.. pic die x sempat amik lak mase tgh gelak tuh.. 

CINTA

Tuesday, September 21, 2010

50.EID MUBARAQ 1431

Its my turn to tell my raye stories laks.. ;)

setelah sebulan berpuasa (mmg poser la cos menahan diri dari itu ini kerana masih berpantang &nursing irizz bby), so tibalah syawal ari raye. untuk mengelak kesesakan, kami bergerak sehari awal sblom raye which is di pagi ari khamis. lege terase kerana seelok tiba di kpg, terdengar berita di radio ttg kesesakan trafik di plus hiway.. terok gaks..seb bek da lepas..huhuu


bby iriz yg sonok nak lik raye!


berbezanya raye kali ni adalah kerana 'pertambahan anggota keluarga'...kehadiran bby irizz a.k.a cucu pertama yang amat ditunggu2.. 

so 1st eid kt tpg... kemeriahan raya boleh dilihat pd pic dibawah, (infact, x meriah sgt kerana aunties iriz ramainye x pulang beraya-sedikit terkilan juge) kalo kesemua auntie pulang betambah lah meriahnya (missing:auntie shikin, auntie jojie, auntie shida &; paksu) bygkan kalo sumenya pulang beraya, pasti lebih gumbira.

~macam berjanji lask tema baju~



bby dgn stroller drpd atuk.


spt kebiasaan aktiviti utama ketika raye..xtvt spt bermaaf-maafan, menikmati pelbagai juadah raye,  ziarah-menziarahi sesama keluarga sanak saudara, &  jiran tetangga..(n masih ader checklist rumah yg perlu dikunjungi nih..)so schedule beraya masih berjalan memandangkan raye kan sebulan.. ;)


ok,back to my raye stories. raye pertama half day jer kat umah tok n tokwan.. kat uma atok nih jer, collection irizz da hampir mencecah seratus ringgit..syioknye la bby....then sempat jua kuar beraye ke rumah kengkawan..


irizz yg sdg bz melayan peminat2 nya.. kikii


2nd  raye lak, ke rumah jiran tetangga..memandangkan eratnya hubungan sesama jiran (kalo kat kl-mana mau nya nak lawat jiran tetangga mcm kt kpg ni)

yg bestnya raye kali ni, sume dpt bertemu dgn irizz.. abah sonok mengenalkan cucu pertama nya..
tak kurang juge yg bg komen psl bby.. muke bby mcm org nih..org tuh..hehehee..yg bestnya juge, komen kat aku still sama.. still spt dulu.. walopun da ader bby-maintain ajer...hehee
mmg la seronok tgk kwn2 mase kecik yg dah juge berumahtangga n da beranak pinak..

apa yg penting tujuan pulang berhari raye tercapai iaitu utk merapatkan hub. kekeluargaan 

p/s: anak2 pulanglah berhari raye, bukan duit yg mak ayah mahukan dari kita.. cukup sekadar hadir bersama di hari mulia.. sob sob..

CINTA

Thursday, July 22, 2010

47.THE ANNOUNCEMENT



I AM VERY GLAD TO MAKE AN ANNOUNCEMENT.


Introducing our lil princess, given name Nur Irizz Fareesha Mohd Irwan..


Alhamdulillah, thank God, syukur kepada Allah... aku selamat melahirkan cahayamata yang pertama, pengikat kasih aku dan suamiku... Nur Irizz Fareesha..


Dilahirkan di subuh hari..6.14 pagi, 28 Jun 2010..seberat 3.77kg..


Semoga dengan kelahiran ini mengukuhkan lagi ikatan perkahwinan mama & walid..
memiliki cahayamata ..Nur Irizz Fareesha

CINTA

Thursday, June 10, 2010

46.DREAMING OF MEETING MY BABY



I'm dreamin' of meeting my baby..
Few times gaks..


Cant w8 for my first meeting with baby..
Wonder how she looks like..


how big is she...
imagining my baby's face...skin..hair & eyes..


apapun, its already 39 weeks.. bby masih lam pewot mama..
mebi bby nak tgu cukup 40 weeks..
mama suke jer.. senang ati sebab smlm baru jer dpt makan
apa yg both idamkan.. hehee..alhamdulillah.. ;)

CINTA

Tuesday, June 1, 2010

45.A WAITING GAME..



Its already 38 weeks of my pregnancy. In fact, baby's organs dah matured & ready to live outside the womb. so anytime ajer la baby leh lahir.. apapun, my exact due date is on June, 18th which is another 17 days.. to complete the 40 weeks.


so as time goes by, i shall regard this moment as a waiting game...


mmg x tau, bile lah saat-saat itu.. mungkin arinih..

CINTA

Monday, May 17, 2010

44.newborn 101


last saturday me & my hubby attend kelas antenatal kat spital pantai ampang.
mmg best la.. dari 5 star i kasik 4 star.. hehee..

topik pada kelas 11-5ptg tuh sgt2 bagus utk bakal ibu bapa.. like me..;)
mmg topiknye merangkumi sume basic parenting. yg bestnyer atend ngan hubby.. die pun x ngantuk sebab topik2 baru nak kene amik tau.. maklum ler 1st baby..
topik such as; cara2 nak mandikan bby..urutan utk bby.. breasfeeding..n cara buat susu..(khas utk para bapa la.. in case pakai formula milk), then topik plg best & useful for me.. pasal labour, normal & abnormal, its signs, preparation, breathing techniques.. & common newborn n childhood vaccination..

jike sebelum ni mom-to-be nih just bace buku, bile gi kelas tuh tgk cara2 praktikalnye pula. mmg byk knowledge yg deperolehi.. exercise utk ibu mengandung.. yg mmg kene praktikkan utk membantu proses 'pushing' nnt.. breathing techniques pun boleh start train skrg.. so mase da sampai mase labour nnt x lah nervous sgt..

selain dari topik2 berkaitan antenatal, diberitahu ttg peluang utk simpan bby cord blood.. di bank bby cord blood nih, stem bby disimpan pada suhu -196 darjah celcius.. peluang utk simpan ni dtg hnya sekali, dimana sewaktu bby dilahirkan, seblom placenta dikeluarkan dari perut ibu, stem akan disedut keluar tru vena dan dibawa ke makmal sblm boleh disimpan di bank. sbyk 20 mil cel minima diperlukan utk disimpan.. stem ni akan digunakan utk bukan saje bby, juge utk his siblings (50% match) n parents (25% match).. sekiranya berlaku apa2 kepada bby.. yg berkaitan dgn penyakit darah such as anemia, telessemia,leukimia n sakit2 lain cam sakit jantung, darah tinggi, cancer, prob ngan tulang ke.. etc.. stem td leh digunakan utk menyelamatkan nyawa. kalo dulu dlm perubatan sum sum tulang digunakan (agak menyakitkan dan & matching rendah), tp dgn adernye bby cord blood bank nih.. its like an alternative to that.. hehee..citer dah macam aku nih agen bby stem laks.. hehee.. sbnrnye aku n hubby mmg minat n plan nak wat..bajetnye lebey kurang mcm amik insurans for bby gak.. or mebi less..

mmg baik sekali lam kehidupan ini kite membuat sesuatu itu dgn ilmu,
dgn adanya ilmu yg dicari dapat memberi pengetahuan ttg sesuatu perkara itu, dan bila da tau dapat la keyakinan untuk melakukannya..
macam knowledge berkaitan antenatal nih.. da tau rase konfiden pun dtg.. so bile sampai ari nyer nanti x ader la nak mengikut kata2 orang kebanyakan (yg x tau mana source nya), atau mengikut adat nenek moyang (yg dibuat atas dasar kebiasaan).. sedangkan ilmu dah di dada.. mcm dlm firman Allah dlm ayat 17:26,
'Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya'

so setiap apapun yg nak dibuat ader baiknye kite equip diri kita dgn knowledge nya terlebih dahulu..

PROMOTIONS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...