'TAK KENAL, MAKA TAK CINTA'


. . blogwalk & now u're in my territory. ahlan wasahlan.this is my blog where i express my thoughts, share my experience & meet new friends.




Followers

Monday, May 17, 2010

44.newborn 101


last saturday me & my hubby attend kelas antenatal kat spital pantai ampang.
mmg best la.. dari 5 star i kasik 4 star.. hehee..

topik pada kelas 11-5ptg tuh sgt2 bagus utk bakal ibu bapa.. like me..;)
mmg topiknye merangkumi sume basic parenting. yg bestnyer atend ngan hubby.. die pun x ngantuk sebab topik2 baru nak kene amik tau.. maklum ler 1st baby..
topik such as; cara2 nak mandikan bby..urutan utk bby.. breasfeeding..n cara buat susu..(khas utk para bapa la.. in case pakai formula milk), then topik plg best & useful for me.. pasal labour, normal & abnormal, its signs, preparation, breathing techniques.. & common newborn n childhood vaccination..

jike sebelum ni mom-to-be nih just bace buku, bile gi kelas tuh tgk cara2 praktikalnye pula. mmg byk knowledge yg deperolehi.. exercise utk ibu mengandung.. yg mmg kene praktikkan utk membantu proses 'pushing' nnt.. breathing techniques pun boleh start train skrg.. so mase da sampai mase labour nnt x lah nervous sgt..

selain dari topik2 berkaitan antenatal, diberitahu ttg peluang utk simpan bby cord blood.. di bank bby cord blood nih, stem bby disimpan pada suhu -196 darjah celcius.. peluang utk simpan ni dtg hnya sekali, dimana sewaktu bby dilahirkan, seblom placenta dikeluarkan dari perut ibu, stem akan disedut keluar tru vena dan dibawa ke makmal sblm boleh disimpan di bank. sbyk 20 mil cel minima diperlukan utk disimpan.. stem ni akan digunakan utk bukan saje bby, juge utk his siblings (50% match) n parents (25% match).. sekiranya berlaku apa2 kepada bby.. yg berkaitan dgn penyakit darah such as anemia, telessemia,leukimia n sakit2 lain cam sakit jantung, darah tinggi, cancer, prob ngan tulang ke.. etc.. stem td leh digunakan utk menyelamatkan nyawa. kalo dulu dlm perubatan sum sum tulang digunakan (agak menyakitkan dan & matching rendah), tp dgn adernye bby cord blood bank nih.. its like an alternative to that.. hehee..citer dah macam aku nih agen bby stem laks.. hehee.. sbnrnye aku n hubby mmg minat n plan nak wat..bajetnye lebey kurang mcm amik insurans for bby gak.. or mebi less..

mmg baik sekali lam kehidupan ini kite membuat sesuatu itu dgn ilmu,
dgn adanya ilmu yg dicari dapat memberi pengetahuan ttg sesuatu perkara itu, dan bila da tau dapat la keyakinan untuk melakukannya..
macam knowledge berkaitan antenatal nih.. da tau rase konfiden pun dtg.. so bile sampai ari nyer nanti x ader la nak mengikut kata2 orang kebanyakan (yg x tau mana source nya), atau mengikut adat nenek moyang (yg dibuat atas dasar kebiasaan).. sedangkan ilmu dah di dada.. mcm dlm firman Allah dlm ayat 17:26,
'Dan janganlah kamu mengikuti apa yang kamu tidak mempunyai pengetahuan tentangnya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta pertanggungan jawabnya'

so setiap apapun yg nak dibuat ader baiknye kite equip diri kita dgn knowledge nya terlebih dahulu..

PROMOTIONS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...