'TAK KENAL, MAKA TAK CINTA'


. . blogwalk & now u're in my territory. ahlan wasahlan.this is my blog where i express my thoughts, share my experience & meet new friends.




Followers

Saturday, October 29, 2011

CERITA DALAM SKETCH 5:

RUMAH PAK ALI, GOMBAK


hanya tinggal kenangan...

lakaran air ini dibuat 11 tahun lalu, ketika rumah ini masih kukuh.

FM jadikan ia sebagai 'case study' dalam salah satu subjek sewaktu di universiti dahulu.

FM ingat lagi, sebelum ia terbakar, FM ke sini bersama my bestie, gadisbunga.
....sempat mengambil gambar tentang senibinanya.
jadi sempatlah FM 'capture' senibina rumah yang dibina tanpa sebarang paku ini
dari tanggamnya, tiang seri, ukiran kerawang, pintu 'specialnya' dan banyak lagi.

ketika menjangkau usia 127 tahun, rumah yang didiami selama beberapa generasi itu akhirnya 'diratah api'
pada Oktober 2003. 

tragedi berlaku kira-kira jam 5.30 pagi seperti yang difahamkan oleh Maimunah Abbas,
balu kepada Pak Ali.
kebakaran memusnahkan rumah termasuklah perabot antik yang berusia ratusan tahun.


~rumah Pak Ali yang kaya dengan senibina tradisional melayu~

~yang tinggal hanyalah rangka rumah~

koleksi sketches FM,

CINTA a.k.a Fatin Mraz

32 comments:

delarocha said...

depan rangka umah pun ada yg nak amik gambar lagi :-)

gedek! said...

Ooooo.... kamu ada 'hubungan' dengan GB....?

Fatin Mraz said...

@delarocha
biasalah tu..pelancong.. amik syarat.. :}

Fatin Mraz said...

@gedek!
yeah..bestie since matrix..

Dinas Aldi said...

Ya Allah, sayangnya rumah tu dah musnah dalam kebakaran..

Bancik said...

cerita yang menarik..

Pocket said...

aduuii sayang nya peninggalan nenek moyang kita buleh terbakar plak.

sayang nyaaa sayang ^^

NasZ said...

tanpa paku? wah..

h4ni3 said...

saya penah pegi rumah ni masa saya darjah 6
masa tu rombongan sekolah ke KL
sayang kan rumah ni dah takde :(

Fatin Mraz said...

@Dinas Aldi
tu lah tuh..

Fatin Mraz said...

@Bancik
menarik utk dikongsi..

Fatin Mraz said...

@Pocket
tapi x per, i have those 'peninggalan' in my album..

Fatin Mraz said...

@NasZ
yup..

Fatin Mraz said...

@h4ni3
nostalgic tuh.. kenangan rombongan skool.. hehee

[PCL] said...

salam, pic FM dlm entri terbaru PCL haha..silakan.

ini rumah Pak Ali yg buat lemang tu ek...agak je la..or PCL tua2 nanti akan bertukar gelaran kpd Pak Ali..huhu !

gadisBunga said...

awak. did i mention anything about rumah pak ali? OMG...i'm so longgg to see this house n suddenly u put it in today's entry. great!!!

hani said...

sangatlah rugiiiii... luluh hati tengok rangka rumah tu

Ati Masrif said...

cantik lukisan yang fatin lukis tu
boleh jadi pelukis sepenuh masa tau :)

Fatin Mraz said...

@[PCL]
ttg lemang tu x pastila pulak saya..

Fatin Mraz said...

@[PCL]
owhh yeker.. nt sy ke sana..

Fatin Mraz said...

@gadisBunga
naper awak? anything important??

Fatin Mraz said...

@hani
nak wat caner.. kayu dgn api.. mmg sedap lah dimakannya...

Fatin Mraz said...

@Ati Masrif
thanks kak ati..
dat is such a complement!

=]

Rtp Farra Arisha said...

what? ianya dibina tanpa paku? this is so mesmerizing!! :) unik rumahnya :)

ainnoraini said...

Sayangkan...mmg unik rmh ni dibina tanpa paku...

Fatin Mraz said...

@Rtp Farra Arisha
ketukangan tradisional..

Fatin Mraz said...

@ainnoraini
unik.. yet dah tiada lagi..

ayuIZHArith said...
This comment has been removed by the author.
Liza Razak said...

Cantiknya rumah..sayang betul dah terbakar.warisan sejarah tuh

Hana Soffelia said...

Cantik seni bina rumah tu. How sad rumah tu terbakar.

Fatin Mraz said...

@Liza Razak
sayang kan..

Fatin Mraz said...

@Hana Soffelia
ye la kan...

PROMOTIONS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...