'TAK KENAL, MAKA TAK CINTA'


. . blogwalk & now u're in my territory. ahlan wasahlan.this is my blog where i express my thoughts, share my experience & meet new friends.




Followers

Friday, June 15, 2012

303 : di sini tempat mengadu

payau..payau.. tekakku payau...

memasuki trimester kedua.. tekak terasa payau..
telan air liur pun rasa semacam..

allahuakbar!

besar sungguh ujian allah untuk ibu mengandung, kan... dari sekecil-kecil perkara hingga ke perkara yang besar.

fm tak dapat nak recall part nih sewaktu mengandungkan irizz dulu, mungkin ada... dah tak ingat.

...ibarat tiada tempat mengadu (esp. part2 morning sickness nih) fm google lah tentang petua hilangkan payau. dari apa yg fm baca ubatnya hanyalah bersabar menghadapinya. it seems like mcm tiada cure to it.

...kebanyakan mommies kata, 'sabarlah...'
mm.. memang kena sabar dsn kuatkan kesabaran lah macam nih..

tadi sempat gak tya kat facebook.. mana tau lam ramai-ramai kwn tuh ada yg tahu petua hilang atau kurang rase payau di tekak ni..

p/s: mood mcm nak berehat ajer... huhuu

posted from Bloggeroid

21 comments:

kasihredha said...

akak pun sama dulu...
x de selera mkn lansung.

delarocha said...

makan benda yang kuat rempah nya.

cth: sate, kari, air berkarbonat.


tp klu berisiko pada kandungan jgn dibuat lah ye :-)

Dinas Aldi said...

Akak doakan semoga Dia mempermudahkan keadaan buat FM. Jaga diri baik2 ya :)

Daddy Ziyyad said...

yup, rasa payau tu part of symptom hyperemesis masa pregnancy..cuba awak try minum air ribena/yg masam sikit...

kakcik said...

Kerana itulah Allah meletakkan syurga di bawah tapa kaki ibu kerana segala kepayahan yang ditanggungnya. InsyaAllah. :)

Kakzakie said...

Kalau macam ini mesti selera makan pun hilang kan FM. Memang betullah sabar aje ubatnya.. Tapi kenalah jaga kesihatan jgn tak makan... lawanlah sikit-sikit.

Kakak dulu suka minum air limau kasturi suam. Tapi biasa memang tak sama cara.

Acik Erna said...

salam FM.betul tu sabar..sampai masanya akan hilang sendiri rasa tu

Zie said...

Emm betul tu.. selalunya zie pujuk hati kta.. sabar tk lma .. nnti msuk mggu 13 ok dah lh...emm alhmdulillh.. termkbul doa..

-gedek! said...

'sabarlah...'

kaum bapa pon cakap macam ni tau.... haha

gadisBunga said...

pendapat daddyZZ tu macam boleh try tu. awak dah beli rebina?

miloais milo said...

antara kudapan yg sentiasa ada masa iols pregnant dulu - biskut - just plain cream crackers...
selain bagus untuk elak muntah2 - juga iols makan bila tak ada selera or rasa serba tak kena dengan apa jua makanan....

norhidana said...

dugaan nyer tak sama kan... dulu masa dana, rasanyer takde lak rasa camtu, n tak penah rasa morning sickness...

banyakkan sbr yek, bsr pahala nyer yg FM dpt kan...

Hana Soffelia said...

Oh, My. Rasa fobia sgt bla kenangkan 1st trimester dulu. Rasa mcm xsbr nk bersalin. Sume yg FM rasa tu, hana pun alami gak. Air liuq memang langsung xblh nk telan. Euwww. Morning sickness jgn ckplh. Smpai msuk wad seminggu. Tu xcite pasal pening sampai xblh bgn langsung. Terpaksa ambik cuti sebulan. Hambik kau! Orang cakap kita akan merindui saat itu. Nope for me! sumpah, serik.

budakijaupendek said...

sekali lagi fL bce ye."sbarlah.."
xmengerti maksud payau. huhu

chemija said...

jaga kesihatan taw,

eMMe said...

FM, sihat ? camner..still rasa payau2 lagik? kalau makan asam okey tak? atau makan kurma? better makan kurma kot... mulut saya pahit...tapi tahan je la..

wahida said...

ya Allah, mmg seksa time ni...dah pernah rasa...

hanya mampu ckp, sabar je la yer..

dakoris said...

suka sgt dgn info ni,tekak pon tgh payau tp bkn sbb pregnant sbb demam,tgh dok cr2 petua gak camne nk hilangkan payau demam dah kebah tp tekak masih payau lagi..dah la still bfeed sian kat ank su2 tak produktif mcm biasa ada sapa2 blh share petua

cikceriacorner said...

jaga diri baik2..masa mula2 memang xsedap bdn..nanti ok...heheh

Nur-nba said...

Semoga semuanya dipermudahkan.. Jaga kandungan FM baik2 ye... Tak tahu sebab belum pernah merasa pengalaman tu lagi.

Azham Vosovic said...

akak....semoga tabah menghadapi dugaan ibu2 mengandung ni...insyaallah segala pengorbanan akan terbayar hehehehe

PROMOTIONS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...