Followers

Thursday, October 12, 2017

URUS KEWANGAN DENGAN EMAS

Elakkan simpan duit yang terlalu banyak di dalam akaun bank. 
Lumrahnya, kita kalah dengan emosi. 

Di awal bulan berjaya simpan, namun di akhir bulan tetap keluarkan. Belanja itu dan ini. Pantang lihat tawaran dan diskaun yang menarik. Akhir sekali, 'BOCOR' di sana sini.
.
Pada pandangan saya, adalah lebih baik dialihkan sebahagian duit anda (gaji/upah/elaun/bonus) kepada emas kerana ianya akan lebih bertahan lama. Sangat berkesan kepada penyakit 'BOROS'. Penat lelah bekerja terbalas apabila lihat EMAS yang disimpan.
.
Simpanan secara GAP (akaun simpanan emas)  di Public Gold 
adalah yang terbaik bagi mereka yang bermodal kecil. Nak tahu apa itu GAP dan bagaimana nak bermula, anda boleh klik di sini.
.
Menabung emas 1 gram 1 bulan secara konsisten. Tetapkan target berapa gram yang anda nak capai. Jika dah capai target , keluarkanlah 'gold bar' atau 'gold coin' yang selama ini diidamkan.


Untuk sebarang pertanyaan atau consultation tambahan tentang emas? sila hubungi saya.

Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730

Wednesday, October 11, 2017

Semak harga emas Public Gold secara online




Produk Emas Public Gold
Public Gold telah menyediakan portal online 24/7 untuk semakan harga secara online. Pelanggan bila-bila masa boleh layari portal rasmi Public Gold untuk semakan harga terkini.
Ada tiga bahagian utama paparan harga iaitu:-
  1. Paparan harga Simpanan Emas dikenali Gold Accumulation Program(GAP).
  2. Paparan harga  emas semasa
  3. Paparan harga runcit
1. Paparan harga Simpanan Emas Gold Accumulation Program(GAP)
Bagi yang ingin buat simpanan emas tanpa perlu rasa bimbang untuk mencari tempat simpan boleh memilih simpanan emas GAP ini. Harga emas GAP ini berubah setiap jam 12 malam setiap hari. Ini bermakna harga GAP akan kekal untuk 12 jam seterusnya sebelum dikemas kini kepada harga baru.
2. Paparan harga emas semasa
Harga akan dikemas kini setiap 20 minit untuk emas 10gram, 20gram, 50gram, 100gram, 250gram, 1kg, 1 dinar , 5 dinar dan 10 dinar. Pelanggan boleh kunci harga dalam tempoh tersebut.
3. Paparan harga runcit

Harga emas dipapar sebagai harga runcit.
Contoh paparan harga emas dipapar secara 24/7 boleh disemak dihttps://publicgold.com.my/
Secara ringkas susunan rajah harga emas.
Harga emas simpanan emas GAP – 1
Harga emas semasa – 2 dan 3
Harga runcit – 4
Bila hendak buat pembelian dengan semak harga PG Sell iaitu harga emas yang dijual kepada pelanggan. Mana kala harga PG Buy adalah harga emas yang dibeli Public Gold ketika pelanggan ini menjual emas Public Gold milik mereka. Lebih kurang tukarang wang asing ada harga Sell dan harga Buy.
 Ciri -ciri emas Public Gold perlu tahu.
+ Ketulenan emas 999.9
+ Simpanan emas GAP disokong emas fizikal
+ Setiap emas hadir bersama pensijilan LBMA
+ Tiada GST 6%
+ Mesra gadaian ArRahnu
+ Produk Patuh Syariah
Saya telah sediakan panduan nak dapatkan emas Public Gold boleh klik untuk baca jenis – jenis produk emas Public Gold
Untuk sebarang pertanyaan atau consultation tambahan tentang emas? sila hubungi saya.

Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730

Panduan pengeluaran emas fizikal dari GAP



Rangkaian cawangan Public Gold
  1. Emas fizikal boleh keluar dimana-mana 19 cawangan Public Gold di seluruh Malaysia dengan hanya menunjukkan MyKad sahaja.
  2. Hubungi cawangan Public Gold yang berhampiran mengetahui kesediaan stok dan tempahan.
  3. Rujuk disini untuk senarai cawangan Public Gold [+] senarai cawangan Public Gold
  4. Caj Premium dikenakan setiap pengeluaran emas fizikal
Caj premium setiap kali pengeluaran emas fizikal

Untuk sebarang pertanyaan atau consultation tambahan tentang emas? sila hubungi saya.

Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730

#WORDLESS WEDNESDAY



Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi saya.
Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730

Monday, October 9, 2017

PUBLIC GOLD MENDAPAT PENGIKTIRAFAN PATUH SYARIAH

Public Gold telahpun mendapat sijil pengesahan patuh syariah jual beli emas daripada Amanie Advisors Sdn. Bhd pada 16 Januari 2017 . 

Pengesahan ini adalah untuk pembelian kaedah

  • Belian biasa dengan bayaran penuh (Outright Purchase) 
  • Belian biasa dengan bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase-EPP)
  • Jualan balik (Buy Back)
Sijil Patuh Syariah dikeluarkan oleh Amanie Advisors Sdn. Bhd.

Penjelasan Kepatuhan Shariah

Bagi pembaca yang berminat memahami bagaimana proses jual beli Public Gold dari perspektif shariah, boleh baca penjelasan yang dibuat oleh pakar muamalat Islam, iaitu Ustaz Khairul Anuar Basri;
“Public Gold telah menerima pengesahan patuh Syariah dari Penasihat Syariah yang dilantik iaitu Amanie Advisors Sdn. Bhd. bagi 3 produk iaitu :
1. Belian biasa dengan bayaran penuh (Outright Purchase).
2. Belian biasa dengan bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase EPP).
3. Jualan balik (Buy Back).
Suka untuk saya menulis sesuatu berkaitan 3 produk di atas khususnya untuk warga Public Gold (kakitangan, dealer dan pelanggan) dan juga masyarakat Malaysia secara amnya agar semua orang boleh memahami pengesahan Syariah ini dan bercakap dalam bahasa yang sama.
Semua orang sedia maklum bahawa antara syarat asas bagi urusan jual beli emas ialah emas dan bayaran mesti bertukar secara LANI (spot) ketika MAJLIS AKAD. Sebarang penangguhan salah satu daripadanya akan mencetus isu riba (tidak patuh Syariah).
Tidak sukar sebenarnya untuk mengesan sesuatu urusniaga jual beli emas itu ada mengandungi unsur penangguhan atau tidak. Tetapi isu yang lebih penting sebenarnya ialah; bila dan di mana sebenarnya berlakunya akad jual beli emas supaya dapat dipastikan sebarang bentuk penangguhan itu tidak berlaku.
Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan situasi yang khusus seperti 3 produk di atas kerana sesuatu hukum hakam agama itu bergantung kepada situasi dan kes tertentu serta sudut pandang bagaimana kita melihat sesuatu urusniaga itu dijalankan.
BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN PENUH
Proses utama dalam produk ini ialah :
1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.
2. Pembayaran : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urusniaga tersebut.
3. Pengambilan emas : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.
BELIAN BIASA DENGAN BAYARAN SECARA BERPERINGKAT (EPP)
Proses utama dalam produk ini ialah :
1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.
2. Pembayaran secara berperingkat : Ketika ini juga akad belum berlaku dan emas kekal menjadi milik Public Gold. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urusniaga tersebut.
3. Pengambilan emas : Emas hanya boleh diambil apabila selesai semua proses pembayaran. Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran berperingkat (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.
JUALAN BALIK (BUY BACK)
Proses utama dalam produk ini ialah:
1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk menjual emas tertentu pada harga tertentu.
2. Penyerahan emas : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah penyerahan deposit keselamatan (security deposit) dalam bentuk emas sebagai menandakan komitmen penjual terhadap urusniaga tersebut.
3. Pembayaran melalui pindahan wang ke akaun : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Bayaran akan bertukar dengan emas (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.”
Semoga catatan Ustaz Khairul Anuar ini akan memahamkan kita semua tentang urusniaga jual beli emas di Public Gold, dan berurusniaga dengan penuh yakin, insyaAllah.

Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi saya.
Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730

Sunday, October 8, 2017

PRODUK PUBLIC GOLD PATUH SYARIAH


Tahun 2017 adalah permulaan baik apabila tiga produk Public Gold telah mendapat pensijilan patuh syariah untuk pembelian dengan kaedah seperti dinyatakan di bawah;
·                     Belian biasa dengan bayaran penuh (Outright Purchase) 
·                     Belian biasa dengan bayaran berperingkat (Easy Payment Purchase-EPP)
·                     Jualan balik (Buy Back)

Syarat asas bagi urusan jual beli emas ialah emas dan bayaran mesti bertukar secara 'LANI' (on the spot) ketika urusan AKAD berlaku. Sebarang penangguhan salah satu daripadanya akan mencetus isu riba (tidak patuh Syariah).
Tidak sukar sebenarnya untuk mengesan sesuatu urusniaga jual beli emas itu ada mengandungi unsur penangguhan atau tidak. Tetapi isu yang lebih penting sebenarnya ialah; bila dan di mana sebenarnya berlakunya akad jual beli emas supaya dapat dipastikan sebarang bentuk penangguhan itu tidak berlaku.
Untuk menjawab persoalan ini, kita memerlukan situasi yang khusus seperti 3 produk di atas kerana sesuatu hukum hakam agama itu bergantung kepada situasi dan kes tertentu serta sudut pandang bagaimana kita melihat sesuatu urusniaga itu dijalankan.

Belian Biasa Dengan Bayaran Penuh
Proses utama dalam produk ini ialah :
1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.
2. Pembayaran : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urusniaga tersebut.
3. Pengambilan emas : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.

Belian Biasa Dengan Bayaran Secara Berperingkat
Proses utama dalam produk ini ialah :
1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk membeli emas tertentu pada harga tertentu.
2. Pembayaran secara berperingkat : Ketika ini juga akad belum berlaku dan emas kekal menjadi milik Public Gold. Ia hanyalah bayaran deposit keselamatan (security deposit) sebagai menandakan komitmen pembeli terhadap urusniaga tersebut.
3. Pengambilan emas : Emas hanya boleh diambil apabila selesai semua proses pembayaran. Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Emas akan bertukar dengan bayaran berperingkat (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas

Jualan Balik
Proses utama dalam produk ini ialah :
1. Kunci harga : Ketika ini akad belum berlaku. Ia hanyalah janji pembeli untuk menjual emas tertentu pada harga tertentu.
2. Penyerahan emas : Ketika ini juga akad belum berlaku. Ia hanyalah penyerahan deposit keselamatan (security deposit) dalam bentuk emas sebagai menandakan komitmen penjual terhadap urusniaga tersebut.
3. Pembayaran melalui pindahan wang ke akaun : Ketika ini barulah berlaku akad jual beli. Bayaran akan bertukar dengan emas (yang pada awalnya hanya sekadar deposit keselamatan) secara lani. Jadi tiada lagi isu penangguhan dalam jual beli emas.


(Sumber: Ustaz Khairul Anuar Basri)

Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi saya.
Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]


HP: 012-9675730

Beli dinar emas Public Gold secara ansuran dengan Easy Payment Purchase (EPP)


1 dinar emas LBMA 4.25gram Public Gold

Ringkasan Easy Payment Purchase(EPP)
+ Belian RM500 dan ke atas sahaja layak untuk kaedah EPP.
+ Caj Admin sebanyak RM1/gm dari jumlah keseluruhan pembelian (minimum RM5). Caj ini sekali sahaja dikenakan.
+ Harga emas dikunci ketika pembelian dan kekal bayar selama 4 bulan tanpa dipengaruhi harga emas semasa naik atau turun dalam tempoh ansuran.
+ Pelanggan boleh ambil emas dicawangan selepas semua pembayaran langsai.
Sebagai contoh saya nak beli 1 Dinar emas Public Gold berharga RM800 sekeping. Saya mempunyai peruntukan bajet RM200 untuk beli emas setiap bulan. Saya boleh memilih membeli emas berharga 1 gram sebulan dengan Gold Accumulation Program  menggunakan duit RM200 tersebut atau dengan cara ansuran EPP jika dibahagikan bayaran didalam linkungan bajet diperuntukkan setiap bulan.
Keuntungannya kepada saya boleh membeli emas didalam lingkungan bajet yang sama setiap bulan dengan cara ansuran EPP tidak dipengaruhi perubahan harga emas semasa dalam tempoh ansuran.
Contoh pengiraan kasar belian harga 1 dinar emas:
Harga 1 dinar RM800 sekeping dengan bayaran ansuran Easy Payment Purchase(EPP) x 4 bulan.
RM200 sebulan x 4 bulan = 1 dinar emas RM800(tidak termasuk kos pengurusan)
Selain itu jika ada trend harga emas menaik saya sudah kunci harga semasa pembelian jadi saya masih lagi menikmati harga yang dikunci tanpa dipengaruhi kenaikan trend harga emas semasa menaik. Saya masih membayar secara ansuran mengikut harga emas semasa yang telah dikunci.
Sebagai pembeli dan penyimpan emas anda perlu bijak 'grab' peluang untuk mendapatkan harga emas yang berbaloi dengan cara pembelian Easy Payment Purchase(EPP).
Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi saya.
Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730


BELI EMAS PUBLIC GOLD SECARA BAYARAN ANSURAN (SYARIAH EASY PAYMENT)

Pertama sekali untuk pembelian emas Public Gold terdapat dua cara, iaitu;
  1. cash & carry- bayar secara tunai dan terus dapat emas.
  2. easy payment purchase (EPP)-bayar secara ansuran, jelaskan jumlah bayaran kemudian baru dapat emas.

Easy Payment Purchase (EPP)
Di bawah ini saya terangkan secara ringkas tentang EPP.

Public Gold menyediakan cara pembayaran yang lebih fleksibel kepada mereka yang ingin membeli emas. Iaitu dengan memperkenalkan cara pembayaran ‘Easy Payment Purchase (EPP)’ atau dalam bahasa mudahnya pembayaran secara ansuran.
EPP memberi kemudahan kepada anda yang ingin membuat pembelian emas tetapi membuat pembayaran secara ansuran. Menariknya ialah, ansuran ini dibayar dalam tempoh 4 kali / 4 bulan.
Bagi mereka yang ingin menggunakan perkhidmatan EPP ini:
  • Anda akan dikenakan ‘Admin Fee’ sebanyak 0.5% dari jumlah keseluruhan pembelian (minimum RM5). Admin Fee hanya akan di caj sekali sahaja bagi setiap pembelian.
  • Pelanggan akan dapat emas mereka hanya selepas semua pembayaran telah diselesaikan.
  • Harga emas adalah ketika anda kunci (lock) pada awal-awal tempahan. Harga yang perlu anda bayar ini akan kekal sehingga habis tempoh 4 bulan walaupun dalam tempoh tersebut ada turun naik harga emas.
  • Belian minima RM500 sahaja layak menggunakan kaedah EPP.
EPP merupakan satu kemudahan untuk mendapatkan emas idaman. EPP pun sudah dapat Patuh Syariah tidak perlu runsing lagi. 
Selamat menyimpan emas~

Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi saya.
Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730
Antara Item yang boleh dimiliki dengan pembelian secara EPP (1 dinar, 10 gm)


Wednesday, October 4, 2017

#WORDLESS WEDNESDAY





Untuk sebarang pertanyaan sila hubungi saya.
Authorized Dealer Public Gold Anda,
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
[PG00104628]
HP: 012-9675730

Friday, September 15, 2017

Pos Malaysia - Rakan Niaga Public Gold



Reputasi tinggi yang dimiliki oleh Public Gold telah memberikan keyakinan kepada Pos Malaysia untuk bekerjasama dan memasarkan emas keluaran Public Gold.

Public Gold adalah syarikat jual beli emas terunggul di Malaysia kerana menawarkan emas memenuhi 3 kriteria Investment Precious Metal yang dikecualikan GST:

1.berketulenan 999.9%
2.dalam bentuk jongkong (gold bar) koin (dinar emas)
3.diiktiraf LBMA (LOndon Bullion Market Association)




Perkhidmatan Arrahnu di Pos Ar Rahnu

1.ArRahnu
Skim ini memberikan kemudahan pembiayaan kewangan bercagarkan emas bagi individu yang memerlukan tunai dengan kadar segera berlandaskan prinsip syariah.
(Semua barang gadaian diinsuranskan sepenuhnya)

2.ArRahnu Simpan
Skim ini menyediakan perkhidmatan penyimpanan emas sebagai salah satu alternatif kepada peti deposit di bank.
(Semua emas yang disimpan diinsuranskan sepenuhnya)

Emas fizikal keluaran Public Gold di terima di semua cawangan Pos Ar Rahnu di seluruh Malaysia. 

Untuk urusniaga gadaian, Pos ArRahnu tidak mengenakan syarat memerlukan resit atau dokumen belian lalu. Hanya bawa Mykad anda untuk urusan tersebut.  

Terdapat sebanyak 75 cawangan Pos Ar Rahnu di seluruh Malaysia setakat ini. Untuk senarai cawangan Ar Rahnu Pos boleh klik di sini!

Pos Ar Rahnu hanya menerima 2 jenama goldbar setakat ini iaitu emas fizikal keluaran Public Gold dan Pamp Suisse.

Untuk sebarang pertanyaan berkenaan Public Gold dan Pos ArRahnu, sila hubungi saya:

FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
Authorized Dealer Public Gold
[PG00104628]
HP: 012-9675730










Monday, September 11, 2017

GAP- Public Gold



'Alihkan sebahagian tunai anda kepada simpanan emas'.

Tak susah sebenarnya, urus duit gaji bulanan atau any side income dengan sedikit pengorbanan. Simpan dalam RM100, RM200, RM300 (ikut bajet anda). Alih jadi emas. 

Emas jika di simpan nilainya makin bertambah. Duit di tangan pasti bocor. Ditambah pula dalam zaman inflasi dan kegawatan sekarang. 


Simpan emas ni diam-diam. Diam-diam berisi, apabila cukup matlamat, cairkan emas untuk apa yang di hajati. Boleh tambah harta, umrah, haji VIP, kawin dan sebagainya.

Di galakkan menyimpan dalam bentuk EMAS itu, untuk kawal emosi suka berbelanja dan pupuk TABIAT suka menyimpan harta demi masa depan tersayang!

  • Emas pula tak perlu buat loan, tak perlu modal yang besar, tak perlu dapat approval siapa-siapa.
  • Emas mampu milik serendah 0.5gm, 1gm sehingga 1 kilogram.
  • Urusniaga 24 jam, 365 hari. Itu lah kelebihan Public Gold!

IKUTI LANGKAH-LANGKAH MUDAH MEMBUKA GAP SEPERTI BERIKUT:

1) Buat belian emas pertama sebagai "benchmark"

2) Mulakan dengan paling minima 0.5gram untuk yang bajet bawah #RM150

3) Ada bajet lebih sikit, mulakan dengan 1 gram bagi bajet bawah #RM200 melalui #GAP. 

4) Sebaik sedar kepentingan emas, usah tangguh, mulakan secepat mungkin. 

5) Mulakan sekarang. 

Don't create an excuse for your own good in future.



Mulakan sekarang dengan klik di sini! sebagai langkah pertama anda untuk memiliki Akaun GAP anda!

FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
Authorized Dealer Public Gold
[PG00104628]
HP: 012-9675730



Friday, September 8, 2017

EMAS- Sebagai 'Benchmark' Pembiayaan Masa Depan


cara termudah menyimpan emas adalah melalui GAP

Sekeping Dinar Emas pada dahulu adalah nilai untuk membeli seekor kambing dan pada saat ini, tahun 2017 iaitu 1400 tahun Hijriah lebih lamanya, sekeping Dinar Emas ternyata masih menjadi batu ukur untuk membeli seekor kambing.
Ini membuktikan, EMAS BOLEH DIJADIKAN SEBAGAI 'BENCHMARK' ATAU SEBAGAI ALAT UKUR BIAYA!
5 tahun yang akan datang , 1 dekad hatta 1 abad sekalipun, sekeping Dinar Emas akan tetap boleh membeli seekor kambing. Nilainya tetap sama setara.
Emas itu Zero Inflasi. 
Apabila harga Emas naik, secara fakta sebenarnya bukanlah harga emas yang naik, akan tetapi nilai wang kertas yang menurun. 
Maka, kesimpulannya, emas merupakan 'benchmark' atau alat ukur biaya di masa yang akan datang! dan setelah mengetahu fakta ini, mengapa anda masih menangguh-nangguh untuk mula menyimpan emas? 
Mulakan sekarang! Cara termudah & termurah untuk memulakannya adalah melalui GAP. Klik di sini! dan mulakan langkah pertama anda!! Yang mana diri anda pada waktu itu akan berterima kasih dengan tindakan bijak anda hari ini!!
GAP perlu dalam mempersiapkan biaya pada masa akan datang, khasnya bagi pendidikan anak-anak pada masa depan. 
Emas itu mudah dan seiring zaman~
FATIN @FATIMAH ABDUL RAZAK
Authorized Dealer Public Gold
[PG00104628]
HP: 012-9675730



PROMOTIONS

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...